duminică, 3 ianuarie 2010

Asigurarea auto


Decembrie, 1991. Aram Agopian, originar din Stara Zagora, lucra de cîţiva ani buni la o companie cu profil electronic în Los Angeles. La masa tradiţională de Crăciun organizată de companie, Aram a sărit calul. După o tragere la sorţi, salariaţii se felicitau reciproc prin cadouri de maxim 10 dolari. A primit de la reprezentantul vînzărilor o sticlă de coniac Martell valorînd mai mult decît suma menţionată. Generos, a deschis-o, îmbiat colegii dar mai mult s-a autoservit. Amestecînd coniacul cu vinul casei, s-a cherchelit. Petrecerea s-a terminat repede, salariaţii dorind să-şi afle "bonusul" din plicul sigilat. An de an bonusul * era însă acelaşi, $200.

Spre casă, pe autostradă, ghinion; una din luminile de poziţie ale camionetei lui, nu fucţiona. A fost oprit, identificat, chestionat, încătuşat şi transportat la o secţie de poliţie. Aici o poliţistă a continuat cu întrebări, printre care şi:
- Care sînt orientările dumneavostră sexuale?
- Pot să vi le demonstrez imediat!
I-a răspuns el, galant. A petrecut singuratic o noapte, într-o celulă cu uşi solide, glisante. Prilej de meditaţii şi amintiri: bunicul care şi-a îngropat aurul în timpul holocaustului undeva în Turcia, fuga din Bulgaria în Italia, lagărul de la Triest, America, nunta aranjată şi ratată cu fata patronului armean al magazinului Rons, visul înfiinţării unei companii, etc.

Acuzat de DUI **, şi-a angajat un avocat costisitor. A reuşit să-şi recapete permisul de conducere cu o restricţie pe doi ani: cantitatea de alcool în singe mult mai joasă decît cea legală. Acum avea necazuri cu asigurarea auto obligatorie în California. Scumpă pentru cei cu DUI la dosar.

Şi-a luat o zi de concediu. Pe vremurile alea fără internet cartea aurie era de mare folosinţă. A sunat diverse agenţii de asigurări şi după 5 ore de telefoane cu întrebări similare şi-a găsit ceva mai de doamne ajută. Asigurat, trage o ţigară, bine înţeles fără băutură. Îi tremurau mîinile de oboseală şi nervi. O idee relaxatoare îl învălue. Îl sună pe agentul de asigurări Anthony Lopez. Cu vreo 2 ore în urmă, îi răspunsese la întrebări dar nu l-a apreciat datorită preţului exagerat.
- Alo domnul Anthony?
Datorită puternicului accent rusesc, e recunoscut imediat.
- Aram.
- Da.
- Te-ai hotărît, vrei asigurarea?
- Nu, boule.
Aram depărtează receptorul de ureche. Un receptor mai întîi liniştit apoi zgomotos. Brusc, stresul dimineţii se transbordează în biroul lui Lopez. Relaxat îşi imaginează un Anthony roşu în obraji, înjurînd de zor.

* Acum companiile electronice, au retezat complet bonusurile.
** Driving Under the Influence of alcohol.

Publicat pe 16.10.2009 în Dulceaţa de cireşe albe şi amare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu